Развитие без граници
28.07.2019
Сподели: 1
  • Facebook
7073

Да възпитаме увереност в детето

Всеки родител иска децата му да станат независими и самоуверени. Но не всеки може точно да отговори на въпроса - как да отгледа уверено в себе си дете? В тази статия сме събрали най-важните правила, които ще помогнат на родителите да се справят с тази нетривиална задача.

Да възпитаме увереност в детето

Избягвайте прекалената загриженост

Малките деца изучават света около тях главно чрез осезателни усещания, чрез придобиване на собствен опит. Ако детето всеки път чува "не докосвай", "не се приближавай", "опасно", то това ще формира в съзнанието му настройка, която определя неговата собствена малоценност и неспособност самостоятелно да опознае това, какво го заобикаля.

Постоянното безпокойство на родителите се предава на детето. То оформя в главата му конкретен мироглед, а именно определянето на бездействието като най-добрия начин да се избегнат проблемите.

Не сравнявайте

Отървете се от сравненията на вашия син или дъщеря с неговите връстници или себе си. Фрази като „Вече съм бил на твоите години ...“ и „И синът на моя съсед вече е научил таблицата за умножение“ определено няма да добавят точки към полето за увереност. По-скоро те ще поставят между вас границата на недоверието, която ще бъде доста трудно да се преодолее. Такива сравнения пораждат в главата на детето, страхът да бъде по-лош от други. Тази настройка ще го преследва през целия му живот. Едно дете, постоянно сравнявано с другите, ще затвърди в себе си идеята, че винаги има такива, които са по-талантливи и успешни. Вечната надпревара с успеха на другите няма да му позволи да достигне собствените си върхове.

Да възпитаме увереност в детето

Бъдете търпеливи

Оставете детето да се справи с проблема си. Независимо от възрастта, било то първото занаятие в детската градина или първото каране на колело.  Когато нещо не се получава при вашия син или дъщеря, не трябва да бързате веднага да правите всичко за него или нея. По този начин родителят му казва: "Не можеш да се справиш", "Не знаеш как", "Не можеш да го направиш." В тази ситуация ще бъде правилно да действаме като наставник, който може да подсказва и направлява в правилната посока. Като цяло, детето ще знае, че родителите му не се съмняват в него. Това ще му даде по-голямо самочувствие.

Подкрепяйте го

Всеки човек се нуждае от подкрепа, а още повече още не напълно сформирана личност. Подкрепете детето си в неговите начинания. Не забравяйте, че одобрението и признанието са изключително важни. Вие сте неговият първи слушател, читател и зрител. Вашата подкрепа е допълнителен тласък във възпитанието на личността му.

Насърчавайте сина или дъщеря си преди важни етапи в живота - първият урок, първият изпит ... Вашата любов, която влагате в тяхното възпитание, ще ги укрепи и ще стане психологическия щит, за който няма да са страшни никакви проблеми.

Припомнете детството си, нима не сте намирали винаги убежище у дома, където винаги ви очакват нежната прегръдка на майката и суровото одобрение на бащата? А ако един родител е бил лишен от това през годините на младостта си, то сега той има възможност да даде тази топлина и утеха на своя син или дъщеря.

Не критикувайте

Няма нищо по-лошо за самочувствието на детето, от критиката. Разбира се, способността за спокойно възприемане на критика, да я анализират и след това да работят над своите грешки е много важно умение, което не всеки умее. Но не трябва да критикувате сина си или дъщеря си за нищо. Уверете се, че думите ви не нараняват, култивирайте плодородна почва за личностното им развитие. Научете се, в разговори с детето си, да формулирате своята гледна точка по такъв начин, че то да се обръща към вас с въпроси относно оценката на неговата работа и творчество постоянно. За това никога няма да се нуждаете от лично.

Кажете на дъщеря си или на сина си, че грешката не е трагедия, а възможност за самоусъвършенстване. Всяка грешка и провал е в същото време опит, който по някакъв начин ни помага да се придвижим към нашата цел. Необходимо е да се обсъждат грешките заедно, тъй като това ще помогне да се разберат по-добре причините и да се предотврати тяхното възникване в бъдеще.

Бъдете пример

Всеки родител е герой за своите деца. Гледайки го, детето несъзнателно възприема неговите нрави, реакции и личност като цяло. Родителят не трябва да се страхува да споделя своите знания, лични постижения, да приема емоциите и чувствата, свързани с победите на детето. Неговата вътрешна енергия, желанието за постигане на повече, самочувствието ще се предадат на неговия син или дъщеря.

Да възпитаме увереност в детето

Не се отчайвайте

Процесът на образование не се случва незабавно и неговите резултати не винаги са очевидни, затова не хитрувате пред себе си и поемате отговорност за формирането на системата от морални ценности на вашия син или дъщеря, не се отказвайте, дори и да не виждате резултата. Разбира се, семейният живот е важен и решаващ етап в процеса на превръщане на детето в личност, но след това го очаква живот на възрастен със собствени правила и закони. Всичко, което правите за детето си, определено ще се прояви във всички следващи етапи.

Едно от най-трудните и отговорни неща е възпитанието на човека. Не го пренебрегвайте, не го оставяйте на самотек. Всичко, което инвестирате сега, ще се върне в двоен размер.